November 24, 2015

Vanitatum vanitas

A rövidebb hajszálakkal volt mindig a legtöbb baj, a tarkója környékén. Akárhogyan is próbálta copfba fogni, azok a kicsi rövidek mindig kibújtak a fogásból; elhivatottan lázadtak a hajgumi szorítása ellen. Így hát fel kellett őket tűzni. Az sem volt egyszerű feladat - az esztétikumért szenvedni kell.

De legalábbis többet próbálkozni kettőnél, mondjuk. Persze sok egyéb miatt is lehet még szenvedni, de a hajtűzés is van olyan szenvedéssel teli, mint mondjuk a disznóvágás. A disznóvágás olyan, mint a karikacsapás, csak itt nem karikát csap az ember, hanem disznót vág.

Felcsatolni a hajat, na, az más. Az teljesen más.  Mert míg tudjuk, hogy ha megvágjuk a disznót, az felsír, és ha elcsapjuk a karikát, az gurul; no de mi lesz a hajjal? Beletűzzük a csatot és mi lesz? Csattogni fog? Nem. Megtartja a hajat? Ugyan. Valószínűleg szépen kicsúszik a csat alól a megtűzésre szánt adag haj. Mert ezek a nyomorúságos kis drótcsatok ilyenek ám! És nincs az a csodacsat, amely elbánna a tarkókörnyéki rövidebb hajszálakkal - főleg nem esztétikusan.

Így latolgatta magában a dolgokat, aztán megelégelte az egész hercehurcát és lemondott eme fodrászati tudását jócskán meghaladó ötletéről.

Bezzeg a disznóvágás! Annak legalább van látszata. Meg íze. És esztétikuma.
Fogta a csatokat és lebaszta a tükör elé.

No comments:

Post a Comment