July 3, 2011

Süket fülek hallatán

Egy ötlet már alapjaiban megdőlhet, amennyiben annak részletei -a süket fülek hallatán-el sem jutnak a vita tárgya fázisba. Másrészről, ha el is jut, nem biztos, hogy helyes mederben áramlik tovább az információ. Ilyenkor a folyó kiönt és minden lucskos lesz. Ez pedig fölöttébb kedvezőtlen a józan gondolkodásnak. Communication failure. Biztosan mindenki átélte már. 

Vagy beszéljek inkább a társalgásban fellépő félreértésekről, kihagyásokről, elhallgatásokről, sumákolásokról? Idézem Hugh Laurie-t: "Newton társalgással kapcsolatos harmadik törvénye, ha létezne, kimondaná, hogy minden állítás feltételez egy ugyanolyan, ellentétes állítást." Nos, én ebben nem szándékozom kételkedni. Egyébként igazán pazar végignézni miként hullanak szét emberi kapcsolatok azon a bizonyos széles skálán. Például barátságok. Pár szezonnal ezelőtt még minden kúúl, frencsip forevör, písz end láv, ellenben az idő múlásával a vastag réteg konfetti egyre csak morzsolódik lefele. S a végén ott marad a nagy csupasz semmi. Már meg sem lep igazából. Nem tud. Végignézted már ugyanezt egy pár alkalommal, csak más volt az alany, de az állítmány...hát kedves olvasóm, az mindig ugyanaz. Mondhatni az ember rutinossá válik, flegmatikussá, hogy szinte már arcizom sem rándul a történtek közben. Mi okozna meglepetést? Jóformán a forgatókönyv sem változik. Ugyanazok a fordulatok, klisék, csavarok, magyarázatok. Na igen, a magyarazatok. Elnézést: magyarázkodások. Miért akar az ember mindig messiást játszani? Vagy csak önző érdekekből megpróbálni elhitetni a másik hülyével, hogy egy szent cél, dicső küldetés miatt lépett arra az útra, amelyik a borókásba vezet? No igen, azt benézte. Dehát most Istenem, tessék, csak tessék, ha úgy könnyebb a szegény pára szíve csücske. Majd aztán ne tessék siránkozni. Tegyen aképpen, amiképpen jónak látja. Csak gondolja meg jól, ha senki más nem látja helyesnek az ő választását.

Egyébiránt immáron hivatalosan is leérettségiztünk:) Azt hiszem, sokunknak gratulálhatok: Gratulálok! Az ország másik fele pedig....hát így járt. Mindennek megvan az ára. Köszöntem.

1 comment: